Menu

We leggen je dit keer uit hoe je tapijttegels schoon en fris kunt houden. Tapijttegels bieden comfort, stijl en veelzijdigheid in je huis of kantoor. Ze vereisen echter ook de juiste zorg en onderhoud. Met deze handige tips en trucs blijven je tapijttegels jarenlang in onberispelijke staat!

Waarom kies je voor Tapijttegels?

Tapijttegels zijn een populaire keuze voor veel (kantoor)ruimtes. Ze zijn er in allerlei verschillende varianten. Voordat we in de schoonmaakmethoden duiken, leggen we uit waarom tapijttegels zo populair zijn. Deze modulaire vloeropties bieden een scala aan voordelen, zoals:

  • Duurzaamheid: tapijttegels zijn gemaakt om zwaar voetverkeer, morsen en slijtage te weerstaan. Ze gaan erg lang mee.
  • Ontwerp veelzijdigheid: ze zijn verkrijgbaar in een overvloed aan kleuren, patronen en texturen en bieden creatieve vrijheid bij het ontwerpen van je ruimte.
  • Eenvoudige installatie en vervanging: In tegenstelling tot een traditioneel kamerbreed tapijt zijn tapijttegels eenvoudig te installeren en te vervangen. Dat maakt onderhoud een fluitje van een cent.
  • Kostenefficiëntie: Door de mogelijkheid om individuele tapijttegels in plaats van hele tapijten te vervangen, kunnen ze op de lange termijn een kosteneffectieve vloeroplossing zijn.

Er zijn dus veel verschillende redenen om voor tapijttegels te kiezen. Maar hoewel ze zeer onderhoudsvriendelijk zijn, is het erg belangrijk dat je de tapijttegels in een goede staat houd. Hoe je dat doet? Dit vind je hieronder.

Wat heb je nodig voor het schoonmaken van tapijttegels?

Voordat je gaat beginnen met het schoonmaken van je tapijttegels, is het belangrijk dat je de juiste hulpmiddelen verzamelt. Kijk daarom in de kast of je de volgende tools in huis hebt:

  • Stofzuiger: Een stofzuiger met verstelbare hoogte-instellingen en een borstel of klopper is ideaal voor regelmatig onderhoud.
  • Zachte borstel of bezem met haren: Voor het losmaken van vuil en puin.
  • Milde tapijtreiniger: Kies voor een zachte, pH-gebalanceerde tapijtreiniger.
  • Witte azijn: Een natuurlijk en effectief vlekkenmiddel.
  • Microvezeldoeken of spons: Voor het deppen en reinigen van vlekken.
  • Emmer en lauwwarm water: Om je reinigingsoplossing te maken.
  • TMC Tapijtvlekkenverwijderaar (Optioneel): Voor hardnekkige vlekken.

Als je deze voorwerpen hebt gevonden, kun je gaan beginnen met het schoonmaken van je tapijttegels.

Hoe reinig ik mijn tapijttegels?

Om tapijttegels in een prima conditie te houden, is het belangrijk om ze regelmatig te stofzuigen. Zo voorkom je dat vuil en puin zich in de vezels nestelen. Stofzuig minimaal één keer per week en geef extra verzorging op de plaatsen waar mensen veel op lopen. Als je morst op een tapijttegel, maak hem dan onmiddellijk schoon om vlekken te voorkomen. Dep (wrijf nooit!) het gebied met een schone, droge doek of met keukenpapier. Voor hardnekkige vlekken meng je een oplossing van milde tapijtreiniger en water en volg je de instructies van het product. Gebruik bij voorkeur geen zeep houdende middelen. Zeep is vet en houdt later juist vuil vast. Heb je de vlek niet kunnen verwijderen? Gebruik dan eventueel de TMC vlekkenspray. Deze spray verwijdert allerhande vlekken zoals bijvoorbeeld; vet, inkt, bloed, wijn, koffie, etc.

Je kunt de tapijttegels ook diep reinigen met een tapijtreiniger. Verdun je gekozen tapijtreiniger volgens de instructies en gebruik een zachte borstel of spons om de oplossing op de tegels aan te brengen. Boen de tegels voorzichtig in een cirkelvormige beweging. Laat de reiniger vervolgens de aanbevolen tijd intrekken en spoel het gebied af met schoon water. Gebruik hiervoor een vochtige doek of dweil. Laat de tegels daarna grondig drogen om schimmel- of meeldauwgroei te voorkomen.

Heb je last van vieze geuren? Om geuren te verdrijven strooi je baking soda over de tegels. Laat het een paar uur of ‘s nachts staan en stofzuig daarna grondig. Dit is met name effectief op gebieden waarop veel op wordt gelopen. Je kunt ook een professioneel bedrijf inhuren voor een grondige reiniging. Het liefst doe je dit elke 12 tot 18 maanden. Ze hebben de expertise en apparatuur om je tapijttegels diep te reinigen en te revitaliseren.

Preventieve tips voor het schoonmaken van tapijttegels

Voorkomen is beter dan genezen! Daarom hier nog enkele tips die je kunnen helpen om schoonmaakwerk te voorkomen of makkelijker te maken:

  • Gebruik deurmatten: verminder de hoeveelheid vuil die je ruimte binnenkomt door schoonloopmatten bij ingangen te plaatsen.
  • Viltjes voor meubels: bevestig viltjes aan de poten van meubels om indeukingen en haken zoveel mogelijk te voorkomen.
  • Vermijd harde chemicaliën: Gebruik milde zeepvrije reinigingsmiddelen om de vezels en kleuren van je tapijttegels te beschermen.

Het reinigen van tapijttegels hoeft geen ontmoedigende taak te zijn. Met de juiste gereedschappen, techniek en een beetje regelmatig onderhoud, houd je jouw tapijttegels in onberispelijke staat. Onthoud dat een schone vloer niet alleen de esthetische uitstraling van je ruimte verbetert, maar ook bijdraagt aan een gezonder binnenmilieu voor jou en je dierbaren.